CRVENA ZVEZDA OSTAJE BEZ SFEROPULOSA NAREDNE SEZONE!? Menja ga dobro POZNATO ime?
Janis Sferopulos, Foto: Starsport©

crveno-beli

CRVENA ZVEZDA OSTAJE BEZ SFEROPULOSA NAREDNE SEZONE!? Menja ga dobro POZNATO ime?

Nakon Kalinića, uprava preduzima nove korake?

Objavljeno: 20:11h

Crvena zvezda je u oktobru prošle godine bila primorana da napravi promene, usled loših rezultata na početku sezone i brzo da raguje.

Tako je, raskinula ugovor sa Duškom Ivanovićem, a dovela iskusnog trenera Janisa Sferopulosa.

Duško Ivanović i Janis Sferopulos u razgovoru
Duško Ivanović i Janis Sferopulos u razgovoru foto: Starsport

Grk je potpisao dvogodišnji ugovor sa crveno-belima.

Da li je Sferopulos dovoljno dobar i da li treba da ostane u Crvenoj zvezdi i naredne sezone, tema je o kojoj se sve više spekuliše kako se aktuelna sezona bliži kraju.

Krenućemo redom i napravićemo jednu kratku analizu.

Janis Sferopulos je svoju trenersku karijeru počeo je u lokalnom klubu, kao trener mladih još davne 1986. godine, nakon čega je preuzeo prvi tim 1994. godine.

Janis Sferopulos
Janis Sferopulos foto: Starsport©

Put ga je odveo u rodni Solun, gde je osam godina bio pomoćni trener PAOK-a, a kvalitet je prepoznao veliki rival Olimpijakos, na čijoj je klupi, takođe kao pomoćnik, sedeo još tri sezone.

Tada je bilo vreme za prvi pravi posao, mesto prvog trenera, a zainteresovan za njegove usluge bio je Kolosos sa Rodosa, na čijoj je klupi proveo tri godine.

Tamo je, evidentno, ostavio kvalitetan utisak, pošto ga je Jonas Kazlauskas 2011. godine pozvao da mu bude asistent u moskovskom CSKA, što je bio njegov povratak u Evroligu.

Janis Sferopulos
Janis Sferopulos foto: Starsport©

Kruna karijere, godinu dana kasnije, stigla je u vidu poziva Hjuston Roketsa, gde je 2012. godine bio njihov pomoćni trener, nakon čega je i definitivno započeo profesionalnu karijeru kao prvi trener, u ekipi Panioniosa.

Njegova dobra izdanja preporučila su ga za veliki iskorak, pošto je 2014. godine Olimpijakos odlučio da ga angažuje kao prvog trenera, šest godina nakon što je napustio Pirej iz uloge pomoćnika.

Za četiri godine u crveno-belim bojama osvojio je dve titule šampiona Grčke, nakon čega je 2018. krenuo put Tel Aviva, u redove Makabija, a u dva navrata je igrao i finale Evrolige.

Janis Sferopulos
Janis Sferopulos foto: Starsport

U Izraelu je takođe proveo tri sezone, a za to vreme je osvojio tri titule prvaka Izraela, jedan kup, dva liga kupa, dok je dva puta proglašen za trenera godine u Izraelu.

Nakon ''ponosa Izraela'' preselio se u redove Crvene zvezde gde je i dan danas trener.

Kada pogledamo njegovu trenersku karijeru, jasno je da mu kvalitet i iskustvo ne manjka.

Janis Sferopulos
Janis Sferopulos foto: Starsport©

Ono što moramo da uzmemo u obzir kada je njegov trenerski angažman u Zvezdi u pitanju, jeste činjenica da Sferopulos nije pravio tim, već da je to uradio Ivanović.

To je velika stvar, koju ne smemo da zanemarimo, jer nije isto voditi tim koji si lično pravio i, tim koji ti je žargonski rečeno ''uvaljen''.

Utisak je da je Grk izvukao maksimum iz igrača, iako to ne izgleda možda tako.

Janis Sferopulos
Janis Sferopulos foto: Starsport©

Crvena zvezda je Evroligu završila kao 16. na tabeli što je poražavajući rezultat.

Sa druge strane, u regularnom delu ABA lige je bila prva, što joj je omogućilo da plej-of Jadranske lige igra na domaćem terenu.

Crveno-beli će pokušati da osvoje regionalnu ligu i koliko, toliko ublaže loše rezultate u Evroligi.

Sferopulos je sa Zvezdom do sada osvojio Kup Radivoja Koraća kada je u finalu savladao Partizan.

1 / 11 Foto: Espreso/Tamara Trajković

Ono što možemo da zaključimo jeste da je Grk neko ko ima iskustvo i nema sumnje da bi imao bolje rezultate sa crveno-belima, da je on pravio tim.

Većina ''Delija'' je za to da se Sferopulos i naredne sezone nađe na klupi Crvene zvezde.

Portal Espreso je iz svega viđenog do sada zaključio da bi Grk bio najbolje moguće rešenje za narednu sezonu i da treba da ostane na klupi Crvene zvezde!

Dejan Radonjić, bivši trener Crvene zvezde
Dejan Radonjić, bivši trener Crvene zvezde foto: EPA/Georgia Panagopoulou

Ako ipak, Sferopulos ne ostane i sledeće sezone, kao najrealnija opcija za crveno-bele, bio bi Dejan Radonjić, koji je u nekoliko navrata bio na klupi crveno-belih.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

00:11

košarka, Srbija, košarkaši

(Espreso/Iva Krga)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.